Seljefløyta - toppnivå| Seljefløytas toner| Valg av emne| Selja| Lage fløyte|

SeljefløytesidaHva er ei seljefløyte?

Seljefløyta er et av våre folkemusikkinstrumenter, et instrument som det går an å spille melodier på. Mange har sikkert laget små fløyter eller piper av selje eller rogn, som det går an å blåse en fløyte- eller pipetone i. Det er ikke en slik seljefløyte denne sida beskriver - men en lang fløyte som har mange klare toner som ligger i en bestemt skala. En slik fløyte er noe vanskeligere å lage, og det er ikke alltid helt lett å få tone i den, for ikke snakke om å få alle de tonene som er mulig å få fram.

Seljefløyta er et utpreget sesonginstrument - har man laget ei vellykka fløyte, vil den gjerne bare være brukbar i høyden ei ukes tid - ofte bare et par dager. Og det enda en alltid skal oppbevare seljefløyter i vann. Har du ikke mulighet for å legge fløyta i ei balje eller et badekar (eller et tjern), så vil du bare ha glede av den et par timer. Dette har noen instrumentmakere løst ved å lage fløyter etter samme prinsipp i plastrør, gjerne pyntet på ved å surre never rundt. Slike plast-seljefløyter kan en få kjøpt. Mesteparten av året er det de eneste seljefløytene. Men i sesongen bør en lage sine egne, ekte fløyter - det er en spesiell følelse å få liv og toner i ei seljegrein en har sett seg ut!

Hvordan du holder og blåser i ei seljefløyte

Du holder ei seljefløyte (hvis du er høyrehendt) med venstre hånd ved munnstykket, med det ytterste hullet (det mellom den nakne delen av munnstykket og barken) mot munnen. Fløyta skal altså holdes på tvers, rett ut mot høyre, og du holder den tynne enden av fløyta med høyre hånd. Pekefingeren bruker du til å åpne og lukke åpningen i enden av fløyta. Du blåser rett inn i fløyta (som på ei blokkfløyte), altså ikke noen tverrfløyte- eller messingblåserteknikk. Pekefingeren på høyrehånda kan brukes til forsiringer (prilling, likring) ved starten av enkelte toner, slik det også er vanlig i både vokal folkemusikk og felemusikk.

Stress ned med seljefløyte!

Som du vil se er ikke det å lage seljefløyte noe en gjør når en er stressa og må ha et resultat innen en bestemt tid - her må en bare ta tida til hjelp og se om tilfeldighetene vil det slik at du får ei prima fløyte på første, andre eller femte forsøket. Klarer du å akseptere det, så er det utrulig avstressende å holde på med seljefløytespikking. Underveis kan du jo filosofere litt rundt vår tids og tidligere tiders tidsbegrep. Og om våre forfedres forhold til teft, håndlag og flaks der vi har vent oss til å stole på at en slavisk fulgt oppskrift vil sikre et godt resultat. Det gir en helt spesiell følelse å legge ned et par timers arbeid i det å få ei bra seljefløye, men som en vet bare "lever" kanskje en dag.

Dette er en bruksanvisning for hvordan en kan begynne å lære seg å lage og spille seljefløyte. Lykke til!


Jan Wesenberg, (5.6.1996) 13.02.2007